Bestemt gen kan føre til den skleroselignende sygdom Devic’s Disease

Bestemt gen kan føre til den skleroselignende sygdom Devic’s Disease

Forskere har fundet en forbindelse mellem en bestemt genmutation og den sjældne sygdom Devic’s Disease, der blandt andet kan føre til blindhed. Det åbner døren for nye behandlingsmuligheder.

Hvis du har en bestemt genmutation, har du øget risiko for at udvikle sygdommen Devic’s Disease. Det fastslår en DNA-analyse foretaget i juni 2018 af amerikanske forskere fra UT Southwestern Medical Center i Dallas, Texas.

Den øgede risiko skyldes, at genet producerer et bestemt protein, der binder sig til antistoffer og gør skade på det, som antistoffet hænger sammen med. For det meste betyder det, at proteinet dræber skadelige bakterier, men når man har Devic’s Disease, sætter antistoffet sig i nervesystemet. Devic’s Disease resulterer i skade på synsnerven og på rygmarven, hvilket blandt andet kan føre til, at man mister synet og får svækkede arme og ben.

 

”Dybdegående undersøgelser betaler sig”

Ifølge forskerne kan den nye viden om sygdommen åbne døren for forbedrede behandlingsmuligheder – for jo mere man ved om årsagen til en sygdom, jo bedre kan man forudse, hvilken medicin der er effektiv, og hvilken der ikke er. DNA-analysen er et af de mest dybdegående studier om Devic’s Disease, der hidtil er foretaget. En væsentlig forskel fra tidligere undersøgelser er, at forskerne har undersøgt hver eneste side af DNA-koden i stedet for blot at undersøge hver anden eller hver tredje – hvilket ellers er normalt. Og grundigheden har vist sig at give pote.

”Resultatet viser, at det betaler sig at lave dybdegående undersøgelser, og flere studier som dette er måske nødvendigt for at finde årsagen bag andre sjældne sygdomme,” siger Benjamin Greenberg, der er en af forskerne bag undersøgelsen.

 

Nye behandlingsmuligheder kan være på vej fra Japan

Der er ingen kur mod Devic’s Disease, men der findes forskellige behandlingsmuligheder, der kan mindske symptomerne og nedsætte sygdommen. Disse inkluderer medicin, der undertrykker immunforsvaret og medicin, der reducerer inflammationen.

Der bliver forsket i nye behandlingsmuligheder, og så sent som i januar 2018 fandt japanske forskere et nyt antistof, der lader til at lindre symptomerne. Indtil videre er antistoffet kun blevet testet på rotter, men forskerne fra Osaka University håber, at antistoffet på længere sigt vil kunne bruges på mennesker som led i behandling af sygdommen.

 

Kort fortalt: Neuromyelitis Optica(Devic’s Disease)

Neuromyelitis Optica – også blot kaldet NMO eller Devic’s Disease – er en autoimmun sygdom, der minder om sklerose.

  • NMO er en sjælden lidelse, som rammer markant færre end sklerose
  • Alle kan få sygdommen uanset alder og køn – kvinder har dog større risiko end mænd
  • Symptomerne inkluderer smerte i arme og ben, svækkelse af arme og ben samt tab af syn
  • NMO kan i værste tilfælde være dødelig
  • NMO er en autoimmun sygdom – det betyder, at kroppens immunforsvar fejlagtigt angriber raske celler, fordi det tror, de er skadelige
Kilder

1. https://www.utsouthwestern.edu/newsroom/articles/year-2018/dna-neurologic-…
2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/170302.php
3. https://www.healthline.com/health/neuromyelitis-optica
4. https://rarediseases.info.nih.gov/diseases/6267/neuromyelitis-optica
5. https://www.medicalnewstoday.com/articles/170302.php
6. https://www.sciencedaily.com/releases/2018/01/180118100603.htm
7. https://www.eurekalert.org/pub_releases/2018-01/ou-eoa011818.php

Seneste sundhedsnyheder

Alle sundhedsnyheder
Vent!
Det tager kun 2 minutter.
Vil du have muligheden for at deltage i forskningsforsøg?
Gratis og uforpligtende · mere end 65.000 medlemmer
Ja, tilmeld mig!
Måske senere
Sundhedspanel

Hjælp forskningen igennem Sundhedspanel

Danmarks Sundhedspanels formål er at fremme sundhed gennem forskning, og vi har derfor brug for din hjælp. Du kan hjælpe ved at tilmelde dig Danmarks Sundhedspanel, og dermed blive mulig forskningsdeltager. Du vil kun blive kontaktet, hvis din sundhedsprofil passer til et kommende forskningsprojekt.

Opret sundhedsprofil