Dårligt indeklima kan tredoble børns risiko for at få astma

Dårligt indeklima kan tredoble børns risiko for at få astma

Nye huse er væsentlig bedre isolerede, end de gamle huse, og det vækker glæde, når husejere modtager varmeregningen, som oftest er blevet lavere. Det sætter derimod nye krav til, at man husker at lufte ud, hvis man vil bevare et godt indeklima.

Det er de færreste, der klager over, at man er blevet bedre til at bygge huse, og derved isolere dem mere effektivt. Det har positive konsekvenser rent økonomisk på varmeregningen. I tider med stort fokus på grøn omstilling bidrager det ligeledes til lavere CO2-udledning for husejerne.

For at undgå dårligt indeklima, sætter det til gengæld nye krav fra husejerne om aktiv udluftning. Et dårligt indeklima kan medføre uoplagthed, træthed, hovedpine, irritation af slimhinder i øjne, næse, svælg og luftveje, men kan også være årsag til eller forværre alvorlige sygdomme. Det konkluderer Sundhedsstyrelsen i en rapport fra 2018.

 

Skimmelsvamp kan tredoble risikoen for astma i et-årige børn

Stormflod er blevet mindre sjældent i de danske vejrprognoser, og de ender i mange tilfælde med oversvømmede kælderetager. Hverken nye eller gamle huse kan holde vandmasserne ude, når det er værst. Hvis ulykken er ude, er det vigtigt, at al fugt og skimmelsvamp behandles med det samme, hvis man vil mindske risikoen for, at små børn udvikler astma. 

Et amerikansk studie, som Videnskab.dk har skrevet om, har påvist, at et-årige børn, der udsættes for skimmelsvamp, har tre gange større risiko for at udvikle astma, når de når bliver syv år gamle. 

Studiet har fulgt 176 børn fra de blev født til de var syv år gamle. Børnene blev i forvejen vurderet til at være i risikozonen for at udvikle astma på grund af familiens medicinske baggrund.

Det er dog ikke kun de små børn, det går ud over, når man bor i et hjem med skimmelsvamp. Det har ligeledes store konsekvenser for voksne mennesker, hvis man sover eller opholder sig i et rum, hvor der er skimmelsvamp.

 

Gode råd til et godt indeklima

Sundhedsstyrelsen giver fem gode råd med til at forbedre indeklimaet:

Luft ud

Det er ikke nok at åbne køkkenvinduet eller badeværelsesvinduet. Der skal åbnes vinduer i begge ender af huset, så der skabes gennemtræk. På den måde bliver luften i boligen skiftet ud mest effektivt. Gerne 5-10 minutter flere gange dagligt.

Brug emhætten under madlavning

Når der laves mad, skal emhætten udnyttes. Ældre modeller af emhætter kunne støje som en mindre færge, men det er blevet bedre med de nye modeller. Selvom de stadig larmer en smule, er det vigtigt, de bliver brugt, så alle partiklerne fra madlavningen ikke ender ude i boligen, hvor man i de fleste tilfælde lægger sig til at sove få timer efter. Når madlavningen er slut, skal der igen luftes ud.

Gør rent en gang om ugen

Sørg for at få støvsuget ofte, så støvpartikler ikke blæser rundt i boligen. Sundhedsstyrelsen vurderer, at 9 ud af 10 danskere befinder sig over 13 timer i deres bolig i døgnet, og det er mange indåndinger, hvor støvpartiklerne gerne skal befinde sig på et minimum. 

Begræns brugen af stearinlys 

Stearinlys kan være medvirkende til hyggelige rammer, når vinteren kommer os i møde med mørke aftener, men hvis man vil optimere sit indeklima, kan det være en fordel at gemme stearinlysene til specielle lejligheder. Afbrændingen af stearin udsender skadelige partikler i lokalet, som kan være farlige at indånde i for store mængder.

Kvit tobakken

Heller ikke når det kommer til et godt indeklima, kan det anbefales at ryge tobak. Der er utallige gode sundhedsmæssige argumenter for at kvitte tobakken, men hvis den indtages indenfor, risikerer man, at man udsættes for såkaldt passiv rygning, selv når der ikke længere ryges. Hvis man vil ryge, vil det derfor gøre en forskel for dem, man bor med, at man gør det udenfor. 

Kilder

1. https://www.sst.dk/da/sundhed-og-livsstil/miljoe/indeklima
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4110514/

Seneste sundhedsnyheder

Alle sundhedsnyheder
Vent!
Det tager kun 2 minutter.
Vil du have muligheden for at deltage i forskningsforsøg?
Gratis og uforpligtende · mere end 65.000 medlemmer
Ja, tilmeld mig!
Måske senere
Sundhedspanel

Hjælp forskningen igennem Sundhedspanel

Danmarks Sundhedspanels formål er at fremme sundhed gennem forskning, og vi har derfor brug for din hjælp. Du kan hjælpe ved at tilmelde dig Danmarks Sundhedspanel, og dermed blive mulig forskningsdeltager. Du vil kun blive kontaktet, hvis din sundhedsprofil passer til et kommende forskningsprojekt.

Opret sundhedsprofil