I de danske kostråd står der, at man skal vælge fuldkorn, hvis det kan lade sig gøre. Fuldkorn kan både være hele kerner, men også forarbejdede kerner, der kan være skårne eller malet til fuldkornsmel. Det vigtigste i den sammenhæng er, at hele kernen forbliver i produktet. De fleste vitaminer, mineraler og kostfibre findes nemlig i skallen.
Noget af det, som beviseligt fører til type 2-diabetes og hjertekarsygdomme, er kroniske betændelsestilstande i kroppen. Betændelsestilstanden kan måles ved at tage blodprøver og undersøger det for forskellige stoffer, der indikerer, hvorvidt immunsystemet er velfungerende.
Hos videnskab.dk har en gruppe forskere forklaret et nyt studie, der har undersøgt effekten af en diæt rig på fuldkorn. En gruppe frivillige forsøgspersoner har i to omgange af otte uger spist en specialdesignet kost tildelt af forskerne.
I de første otte uger var kosten rig på fuldkorn, hvorefter de holdt en seks ugers pause fra forsøget, og sluttede det af med endnu otte ugers kontrolleret diæt. Denne gang var diæten lavet som kontrol, og ikke rig på fuldkorn.
I de to forsøgsperioder blev de målt på forskellige parametre (fx vægt, kolesteroltal og blodsukker). Undersøgelsen skulle give svar på, hvad videnskaben kan sige om fuldkorn i kosten.
Fuldkorn er sundt – specielt fra rug
For nogle læsere kommer det måske ikke som et chok. Den måde, det kommer til udtryk på i studiet, er, at inflammationstallene faldt for forsøgspersonerne i den periode, hvor de indtog en kost bestående af meget fuldkorn. Lavere inflammationstal betyder en dæmpet betændelsestilstand, som kan videreføres til lavere risiko for både type 2-diabetes og hjertekarsygdomme.
Specielt hos de forsøgspersoner, som indtog en stor mængde fuldkorn fra rug, sås en gavnlig effekt.
Forskerne skriver selv, at de havde forventet, at tarmbakterierne havde ændret sig, så derfor var det overraskende, at de rent derimod forblev uændrede. Deres forventning om en ændring beroede sig på, at tarmbakterierne er glade for fibre og komplekse kulhydrater, som fuldkorn er rigt på.
Fibrene er med til at omsætte fuldkorn til fedtsyrer, som dæmper betændelsen i kroppen. Alligevel kan der ud fra dette studie ikke konkluderes nogen navnlig effekt på tarmbakterierne, hverken positiv eller negativ, når det kommer til indtag af fuldkorn.
Hvad betyder det?
Der er en voksende gruppe af mennesker, der af forskellige årsager har skåret de fleste af deres kulhydrater ud af kosten. Der findes nogle teorier, om at højt indtag af kulhydrater øger insulinfølsomheden og direkte forårsager type 2-diabetes og hjertekarsygdomme.
Nogle har også opfattelsen af at føle sig oppustede, efter at have indtaget kulhydrater. Når de så har skåret kulhydraterne fra, har nogle en positiv oplevelse af, at det ikke forekommer længere.
Hvis man føler sig oppustet og mistænker det for at have noget at gøre med kulhydrater, så kan det være en god idé at overveje, om man kan få fuldkorn nogle andre steder, end hvor man har været vant til det.
Når personer går over til en diæt, der ikke længere indebærer brød, så mister de den mest normale kilde til fuldkorn, og det kan dermed højne risikoen for type 2-diabetes og hjertekarsygdomme, kan forskerne konkludere ud fra dette studie.