Hvad sker der, når du sover i et varmt værelse?

Hvad sker der, når du sover i et varmt værelse?

Amerikanske forskere har undersøgt, hvordan hjernens præstation påvirkes af varme. Her er, hvad der sker med din hjerne, når du sover i et varmt soveværelse.

Varme påvirker din hjernes evne til at præstere. Det viser en ny undersøgelse, lavet på det amerikanske universitet Harvard T. H. Chan School of Public Health. Når du sover på i et varmt soveværelse, kan din hjerne være midlertidigt svækket den efterfølgende morgen.

Undersøgelsen foregik ved, at forskerne testede 44 studerendes kognitive evner om morgenen. Hver morgen skulle de studerende udfylde forskellige prøver.

Forskerne sammenlignede derefter resultaterne for de elever, der havde aircondition på i deres soveværelser og for de elever, der måtte sove i varmen. Det viste sig, at de afkølede elevers hjerner præsterede bedre den efterfølgende morgen.

 

Især reaktionsevnen og hukommelsen svækkes

De studerende uden aircondition i værelset svarede i gennemsnit både langsommere og mere forkert i prøverne. Efter at have sovet i et varmt værelse var særligt deres reaktionsevne og hukommelse dårligere end ellers. Især i de sværere dele af prøverne kunne man se stor forskel på de to grupper af elever.

Hvis hjernen skal løse simple opgaver, gør varmen ikke den store forskel – men når opgaverne bliver mere komplekse, får varmen en større påvirkning på hjernens præstation. Endnu værre bliver det, hvis man samtidig ikke har fået nok væske.

Dehydrering og varme kan samtidig hænge sammen; hvis du sover i et varmt lokale, er der større risiko for, at du er dehydreret, når du vågner. Den danske forsker Lars Nybo, der har beskæftiget sig med temperaturreguleringer og præstationsevner, forklarer til dr.dk, hvorfor væskebalancen er så vigtigt: ”Hvis du sover et sted uden aircondition eller udluftning, vil det påvirke din væskebalance. Hvis man bare er en smule dehydreret, når man vågner, bliver man dårligere i alle kognitive tests”, siger Lars Nybo til dr.dk. 

 

Hvad sker der egentlig i hjernen?

Hvad årsagen er til, at hjernen præsterer dårligere i varmen – udover at varmen kan føre til dehydrering – er svært at sige. Det diskuteres stadig blandt forskere, hvad præcis der sker i hjernen, når den udsættes for høje temperaturer. Men nogle forskere mener, at neuroner i hjernen bliver langsommere til at kommunikere med hinanden, når der er varmt.

 

21 graders varme svækker de faglige evner

En tidligere amerikansk undersøgelse viste tilbage i maj 2018, at høje temperaturer i klasselokaler påvirker skoleelevers indlæring og præstation. Her viste det sig, at 21 grader er nøgletallet – herfra begynder varmen at påvirke hjernen, og skoleelever begynder at lære mindre og klare sig dårligere i undervisningen. 

Undersøgelsen viste, at de år, hvor temperaturen var høj i eksamensperioden, fik eleverne samlet set dårligere karakterer end i de år, hvor temperaturen var lavere. 

Udover varme har luftkvalitet også vist sig at have en effekt på hjernens evne til at præstere. Hvis der er god udluftning i det lokale, man befinder sig i, er hjernen mere i topform, end hvis der ikke kommer ret meget frisk luft ind – uanset lokalets og luftens temperatur.  

Kilder

1. https://www.dr.dk/nyheder/viden/klima/kan-du-sove-i-sommerheden-dit-varme-…
2. https://videnskab.dk/krop-sundhed/ny-forskning-varmen-goer-dig-dummere
3. http://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pmed.1002…
4. https://www.dr.dk/nyheder/viden/kampsveder-du-i-skolen-vis-din-laerer-denn…

Seneste sundhedsnyheder

Alle sundhedsnyheder
Vent!
Det tager kun 2 minutter.
Vil du have muligheden for at deltage i forskningsforsøg?
Gratis og uforpligtende · mere end 65.000 medlemmer
Ja, tilmeld mig!
Måske senere
Sundhedspanel

Hjælp forskningen igennem Sundhedspanel

Danmarks Sundhedspanels formål er at fremme sundhed gennem forskning, og vi har derfor brug for din hjælp. Du kan hjælpe ved at tilmelde dig Danmarks Sundhedspanel, og dermed blive mulig forskningsdeltager. Du vil kun blive kontaktet, hvis din sundhedsprofil passer til et kommende forskningsprojekt.

Opret sundhedsprofil