Nanopartikler dræber kræftceller på usædvanlig vis

Nanopartikler dræber kræftceller på usædvanlig vis

Forskere er forbløffede over måden, hvorpå små fluorescerende nanopartikler tilintetgør cancerceller via en form for celledød, som meget sjældent observeres. Nanopartiklerne var oprindeligt fremstillet til at synliggøre cancerceller i forbindelse med kirurgisk fjernelse af tumorer, men den nye opdagelse vækker håb om en ny effektiv behandlingsform mod cancer.

Nanopartikler er mikroskopiske partikler, som har mindst en dimension mindre end 100 nanometer. Grundet deres meget lille størrelse besidder de unikke egenskaber sammenlignet med større partikler fremstillet af samme materiale. Nanopartikler anvendes ikke kun i den medicinske verden, men også forskere og ingeniører inden for områder som elektronik gør brug af de unikke egenskaber som nanopartikler besidder.

Nanopartiklerne som danner rammen om de nye opdagelser i forbindelse med cancerceller kaldes Cornell dots eller bare C dots og er blevet udviklet af et hold forskere fra Cornell Universitet i Ithaca, USA. Disse C dots er fremstillet i materialet silica og har en diameter på kun 5 nanometer. De blev oprindeligt udviklet for mere end 10 år siden med det formål at kunne bruges i forbindelse med kirurgisk fjernelse af tumorer. De binder sig til cancercellerne og udsender derved lys, som gør det muligt for kirurgen at identificere, hvilke celler der er cancerceller.

Udover denne egenskab var det også tilsigtet, at C dots skulle bruges som en yderst specifik måde at administrere lægemidler. Den nyligt klarlagte egenskab af disse C dots er, at de ikke nødvendigvis behøver at medbringe et lægemiddel for at kunne dræbe cancerceller. Studiet har nemlig vist, at nanopartiklerne har en naturligt forekommende terapeutisk effekt, når det gælder cancerceller. Fundet er gjort i cancer-cellekulturer, hvor en høj koncentration af C dots blev tilsat. Forskerne fandt, at når cellekulturerne ikke blev tilsat næringsstoffer, tog de tilsatte C dots jernmolekyler og ”fodrede” til cancercellerne. Denne proces giver anledning til en bestemt form for celledød, som kaldes ferroptose og som leder til destruktion of cancercellernes cellemembran.

Forskerne rapporterede, at de allerede efter 24-48 timer efter tilsætningen af C dots kunne observere en bølge af destruktion, som spredte sig til hele cancer-cellekulturen. Efter disse meget lovende fund i cellekulturer tog de skridtet videre og indsprøjtede C dots i mus med malignt melanom. Malignt melanom er, hvad der i folkemunde kaldes modermærkekræft.

I museforsøget fandt man at indsprøjtningen af C dots medførte reduktion af tumorerne uden at forårsage nogen former for bivirkninger. Disse fund er meget lovende, og forskerne er nu i gang med at planlægge, hvordan C dots virker, når de bruges i kombination med standard cancerbehandlinger i forskellige former for cancer.

Ydermere vil forskerne forsøge at effektivisere C dots inden behandlingen afprøves på mennesker. Dette inkluderer blandt andet, hvordan man kan skræddersy nanopartiklerne til at være meget specifikke overfor forskellige typer af cancer. Hvis det lykkes at overføre disse lovende resultater til mennesker, kan behandling med nanopartikler rumme nøglen til en ny specifik og effektiv metode til behandling af cancer. Derudover kan behandling med nanopartikler muligvis tilbyde en meget attraktiv bivirkningsprofil, som vil kunne gøre behandlingsforløbet bedre for den enkelte patient.

Danmarks Sundhedspanel er dannet af sundhedsfaglige personer med formålet at fremme sundhed gennem forskning. Sundhedssektoren udfører årligt forskningsprojekter for at udvikle nye og bedre behandlingsmetoder. Før et forskningsprojekt kan begynde, er det nødvendigt at finde de rette deltagere så nye behandlingsmetoder kan afprøves. Deltagerne er medvirkende til at skabe ny og værdifuld viden, så eksisterende eller nye behandlinger kan blive endnu bedre. Her på siden kan du få et overblik over projekter, der aktuelt mangler frivillige deltagere til forskningsprojekter. 

 

Kilde:

1. http://www.medicalnewstoday.com/articles/313181.php

Seneste sundhedsnyheder

Alle sundhedsnyheder
Vent!
Det tager kun 2 minutter.
Vil du have muligheden for at deltage i forskningsforsøg?
Gratis og uforpligtende · mere end 65.000 medlemmer
Ja, tilmeld mig!
Måske senere
Sundhedspanel

Hjælp forskningen igennem Sundhedspanel

Danmarks Sundhedspanels formål er at fremme sundhed gennem forskning, og vi har derfor brug for din hjælp. Du kan hjælpe ved at tilmelde dig Danmarks Sundhedspanel, og dermed blive mulig forskningsdeltager. Du vil kun blive kontaktet, hvis din sundhedsprofil passer til et kommende forskningsprojekt.

Opret sundhedsprofil