Forhøjet kolesterol

Forhøjet kolesterol

Hvad er forhøjet kolesterol?

Forhøjet kolesterol er en tilstand hvor mængden af kolesterol i blodet er øget til usunde høje værdier. Kolesterol er et af kroppens fedtstoffer (lipider). Til en vis grad afhænger mængden af kolesterol i blodet af, hvad du spiser, men også af hvordan kroppen omsætter fedtstof i leveren. For meget kolesterol i blodet kan føre til hærdning og forsnævring af arterierne i det store karsystem kendt som åreforkalkning.

 

Hvilke symptomer er der på forhøjet kolesteroltal?

Du kan ikke mærke, om du har forhøjet kolesterol eller ej. Et højt kolesterol-niveau kombineret med andre risikofaktorer kan dog føre til sygdomme som åreforkalkning og andre hjerte/kar-lidelser hvilket medføre mærkbare symptomer:

  • trykken for brystet: en følelse af trykken og knugen bag brystbenet som eventuelt stråler op i halsen eller armene ved fysisk aktivitet eller kulde kan være tegn på iltmangel til hjertet forårsaget af åreforkalkning af kranspulsårene.
  • smerte i lægmuskulaturen ved gang, svimmelhed eller synstab kan være forårsaget at et dårligt blodkredsløb som resultat af åreforkalkning og fedtaflejring i blodkarrene der forsyner muskulaturen, hjernen og indre organer.

 

Hvilke årsager er der til forhøjet kolesterol?

Der findes to typer kolesterol; “den gode” kolesterol kaldet HDL (high density lipoprotein) og “den dårlige” kolesterol kaldet LDL (low density lipoprotein). Det er andelen af LDL i forhold til HDL, der antyder, hvilken risiko man har for at udvikle åreforkalkning samt andre hjerte-kar-lidelser. Dette skyldes at LDL er medvirkende til udvikling åreforkalkning, mens HDL virker beskyttende mod en sådan forsnævring af blodkar.

Der er flere faktorer som kan medvirke til udvikling af et forhøjet kolesterol. Du kan arve et højt niveau af kolesterol, hvorved sygdommen kaldes familiær hyperkolesterolæmi. Dernæst spiller ens livsstil også en stor rolle idet fedtrig kost, rygning, alkohol, fedme og lavt aktivitetsniveau bidrager til forhøjet kolesterol. Kolesterolniveauet højere i de nordeuropæiske lande end i den sydlige del af Europa og langt højere end i Asien, hvilke kan være associeret til vores livsstil.

Kolesterol stiger også med alderen og derfor har mere end 50 % af den danske befolkning, der er ældre end 45 år, et samlet kolesterol på mere end 5,5 millimol per liter. Heraf har kvinder generelt et højere niveau af HDL kolesterol end mænd, hvilket virker beskyttende mod tilstande som åreforkalkning.

 

Hvad er et sundt niveau af kolesterol?

Kolesterolkoncentration kan måles i en blodprøven og derefter vurderes det om den er for høj ud fra følgende intervaller:

  • Ideelt niveau: Mindre end 5 mmol / l
  • Let forhøjet kolesterol-niveau: Mellem 5 til 6,4 mmol / l
  • Moderat forhøjet kolesterol-niveau: Mellem 6,5 til 7,8 mmol / l
  • Meget forhøjet kolesterol-niveau: Over 7,8 mmol / l

 

Hvilke behandlingsmuligheder er der til forhøjet kolesterol?

Først vil behandling typisk omhandle livsstilsændringer såsom kostomlægning, forøgelse af det daglige fysiske aktivitetsniveau, afvigelse fra tobaksrygning og alkohol samt at undgå overvægt. Hvis dette ikke virker, findes der medicinske lægemidler som kan hjælpe. Virkningen af disse medikamenter variere, og valget afhænger således af hvordan niveauet af de forskellige fedtstoffer er fordelt.

Vent!
Det tager kun 2 minutter.
Vil du have muligheden for at deltage i forskningsforsøg?
Gratis og uforpligtende · mere end 65.000 medlemmer
Ja, tilmeld mig!
Måske senere
Sundhedspanel

Hjælp forskningen igennem Sundhedspanel

Danmarks Sundhedspanels formål er at fremme sundhed gennem forskning, og vi har derfor brug for din hjælp. Du kan hjælpe ved at tilmelde dig Danmarks Sundhedspanel, og dermed blive mulig forskningsdeltager. Du vil kun blive kontaktet, hvis din sundhedsprofil passer til et kommende forskningsprojekt.

Opret sundhedsprofil